czwartek, 27 grudnia 2012

Pierniczkowe babeczki

Witajcie!
Dzisiaj obiecany przepis na pierniczkowe babeczki :) Ale zanim go napiszę, przypominam Wam o konkursie choinkowym!


Składniki:
  • 4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżeczki kakao
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
  • 6 suszonych morel
  • 2 garści suszonej żurawiny
Na początku zalewamy wrzątkiem morele i żurawinę. Potem wsypujemy do miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną. Następnie dodajemy mleko, olej i jaja. Mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy namoczone, pokrojone morele i żurawinę. Mieszamy, wlewamy ciasto do papilotek i pieczemy w 175 stopniach 20-25 minut.
Polewa to u mnie zwykły lukier (cukier puder - wrzątek) z czerwonym barwnikiem, który nadał świątecznego nastroju :)
A przepis na babeczki na podstawie mojego bazowego przepisu :)
Osobiście babeczki smakowały mi wyjątkowo bardzo! Były fajnie wilgotne w środku :)
Pozdrawiam!
Luna

2 komentarze:

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...