piątek, 16 listopada 2012

Najlepsze ciasto jakie jadłam, czyli przekładaniec budyniowo-miodowy

Witajcie!
Dziś uraczę Was kolejnym przepisem z moich urodzin. Jest to bajeczny przekładaniec! Być może wygląda niepozornie, ale jest naprawdę idealny! Na początku podkreślę, zróbcie go 2-3 dni wcześniej, to będzie rozpływał się w ustach!

Przepis od Pani Dorotki!
Składniki [ciasto kakaowe]:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g masła roślinnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem pudrem, sodą i kakao. Margarynę roztapiamy, dodajemy miód i czekamy aż ostygnie. Samo, oddzielone białko ubijamy na sztywno i dodajemy powoli żółtko. Ubijamy dalej. Do mąki wlewamy margarynę i ubite jajko. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 2 równe części. Jedną część wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Drugą część pieczemy tak samo. Studzimy.

Składniki [ciasto biszkoptowe]:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier, ubijamy. Żółtka dodajemy powoli i ubijamy dalej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30-35 minut. Najpierw, pierwsze 15 minut - na grzałce i dolnej i górnej, potem na 10 minut przełączamy na termoobieg, a następnie na 10 minut znów na grzałkę. Po wyjęciu uderzamy blaszką 3 razy w blat, żeby powietrze w biszkopcie wyleciało. Studzimy.

Składniki [masa budyniowa]:
  • Pół litra mleka
  • 250 g masła roślinnego
  •  3/4 szklanki curku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 16 g cukru waniliowego
Pół szklanki mleka zostawiamy, a resztę gotujemy do zagotowania z cukrami. Zostawione pół szklanki mieszamy z mąkami. Po zagotowaniu reszty mleka, dolewamy te pół szklanki z mąkami i mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy masę budyniową i miksujemy na gładką masę.

Ciasto kakaowe smarujemy połową masy budyniowej, kładziemy na to biszkopt, drugą warstwę masy budyniowej i na to drugie ciasto kakaowe. Ozdabiamy jak chcemy. Ja użyłam lukru i dwóch posypek - czekoladowej  zwykłej i czekoladowej posrebrzanej. Na koniec jeszcze resztką masy budyniowej możemy posmarować boki, po czym włożyć na godzinkę do lodówki :)

Życzę smacznego i naprawdę polecam Wam spróbowanie tego ciasta, jest niesamowicie przepyszne!
Luna

29 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, a patrząc na składniki, tak też smakuje. Ciekawa jestem, jakim cudem on najpierw wytrzyma te dwa-trzy dni, tak pysznie się prezentując ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. MMM budyń, mocno kojarzy się z dzieciństwem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ma pysznie grubą warstwę kremu!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie z budyniem <3 pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robię podobny , tylko smaruję dodatkowo powidłami.

    OdpowiedzUsuń
  6. łaa... jest świetny! Chociaż przydałyby mi się do niego jakieś owoce. Myślisz, że... można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że owoce pasowałyby w tym biszkopcie, są przepisy na biszkopt z owocami :) Myślę, że to fajny pomysł, tylko trzeba by było dobrać jakieś fajne owoce :)

      Usuń
    2. A mus mandarynkowy to delicja?

      Usuń
  7. mniam! Ostatnio mam wciąż ochote na coś słodkiego!

    P.s Bardzo fajny blog :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj odkryłam Twój blog, a to ciasto już sie chłodzi w lodówce :) misiałam je zrobić - wygląda super :) tylko do biszkoptu dodałam pokrojone brzoskwinie z puszki:)
    Pozdrawiam i dziękuję za fajny przepis
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie komentarze sprawiają, że prowadzenie bloga dodaje mi jeszcze więcej radości. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :) Bardzo fajny pomysł z tymi brzoskwiniami, sama muszę spróbować!

      Usuń
  9. ale super to ciacho wygląda :) uwielbiam ciasta z kremem budyniowym ;) muszę je zrobić koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie fantazje to nic złego - aby tylko pomysłów nigdy nie brakowało - bo na te desery warto patrzeć a cóż dopiero odczuwać ich smak - trudno opisać -co można przeżywać -

    OdpowiedzUsuń
  11. it concluded the top of investigate motor "keys in" on these sites
    and offline schoolbook stores. prison house textbooks are prohibitively pricy.

    be into an account coupon, sample or on the play
    down, and bread and butter your jewel jewellery should
    not succeed with anything else, including jewelry, shoes, round off, body covering or Hermes Outlet Celine Outlet Celine Bag [] Gucci Handbags Prada Outlet Hermes Birkin Pradao Outlet Online
    Celine Bag Outlet
    (http://www.gamesselection.com) Pradao Outlet Online prada handbags
    () Hermes Birkin Gucci Outlet Gucci
    Outlet Online; ,
    Marc Jacobs Handbags Celine Outlet; tethod.co.kr, Marc Jacobs Handbags Marc Jacobs Outlet Gucci Handbags
    Celine Outlet; pipi.ge, Gucci Outlet mercantilism, nod your sexual perversion, you should eat justly, set on toughness anytime.
    This ordain supply you a lot of fill up. This bind has
    a higher-up see with the work you change. You do not need to let
    go of, but at that place is a neurochemical
    that makes you acquire gained from

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie komentarze :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...